HoliYoga

HoliYoga

HoliYoga (HY), utvecklad av Ulrica Gulz, har sitt ursprung i kundaliniyoga, hathayoga, basal kroppskännedom, ayurveda, TCM (traditionell kinesisk medicin) m fl traditioner. Med HoliYoga arbetar du för att uppnå ett äkta möte med dig själv på alla plan, med hjälp av asanas/övningar, andning, fokusering och visualisering. Vi använder även inslag av röstyoga, toning, mantrasång och rörelse till musik.

Vem kan delta?

HY passar mycket bra för dig med kronisk smärta, fibromyalgi, ME eller utmattningssyndrom bl a. Anpassning görs för att du som har fysiska begränsningar ska kunna delta. HY passar också dig som inte har dessa begränsningar, men känner en längtan efter att lära känna dig själv på ett djupare plan, fördjupa självkännedom, andning och närvaro.

HY  är en närvarande, kärleksfull, mjuk och fysiskt enkel yoga, samtidigt kraftfull. Den hjälper dig att släppa kamp och prestation och i närvaro möta dig själv, utmana och medvetandegöra dina präglingar och mönster. Målet är att skapa förutsättningar för en välmående kropp och själ, oavsett fysiska förutsättningar.

Så här beskrivs HY på Ulricas hemsida (www.holiyoga.se):

 ”HY är en multimodal metod som möter alla människor där de står i livet. ALLA har sin plats i HY, från dig med smärta och funktionsnedsättningar till atleter.

HY hjälper dej att hitta hem till dej själv, vare sig du upplever dig fysiskt frisk eller känner smärta i kropp eller själ.

Kärnan i HY är att du med närvarande, mjuka och enkla yoga- och andningsövningar släpper kamp och prestation och i närvaro möter dej själv och tar plats i kropp och själ som den du är. Att du själv kan skapa förutsättningar för ett gott liv, oavsett fysiska förutsättningar.

Genom yogisk chakrapsykologi som går bortom ord och intellekt hittar kroppen livskraft och läkning.”

För info om aktuella kurser, se under fliken ”Kurser”!

 

HoliYoga HORMON

Vad går hormonyoga ut på?

Kvinnors kroppar längtar efter balans och näring och inte minst bekräftelse – ”jag tar mig rätten och tiden att åter bo i min kropp, släppa stressen som gör att jag torkar ut…”. Torkan handlar verkligen inte bara om sexualiteten utan om relationen till det vi känner, sinnlighet, energi och lust att utforska sig själv och livet!

Vårt stressade prestationssamhälle ställer till det för den naturliga balansen och vi orkar inte bo i våra kroppar fullt ut, inte lyssna till de inre budskapen med öppet hjärta.

HoliYoga HORMON är kvinnors eget redskap att gå mot strömmen, våga gå inåt, möta lugn och stillhet, göra litet, göra långsamt, göra inkännande… omfamna sig själv.

HoliYoga HORMON är sinnlig, varsam och oerhört potent. Utvecklad för alla kvinnor i olika åldrar, oavsett längtan och behov. Yogan fokuserar specifikt på att få igång ”det inre samtalet” mellan bl a äggstockar, binjurar och sköldkörtel, i syfte att stimulera balans i hormonsystemet. Dessa körtlar samverkar och påverkar varandra på ett komplicerat sätt. Kommer en av dem i obalans så påverkas även de andra.

Hur går det till?

Det finns många olika komponenter som är invävda i yogaformen; ayurveda och TCM (traditionell kinesisk medicin) bl.a. Man jobbar mycket med intention till olika delar av kroppen, olika organ, olika körtlar. Förutom yoga-asanas (fysiska övningar/positioner) stimuleras energiflödena i kropp och körtlar med hjälp av stimulering av olika akupunkturpunkter och meridianer samt med s k energilås. Yogan använder sig även av klang- och vibrationstekniker bl.a. genom din egen röst och mantran. Ljud är osynlig energi som på olika sätt kan kalibrera vårt energisystem. Vi rör oss också till musik, kravlöst, utan prestation. Naturligtvis, som i all yoga, är andningen också central.

Vad har hormonyoga för positiva effekter?

Det är en yogaform som kan öka den kvinnliga lusten och sinnligheten. Den kan balansera PMS-besvär, menstruationsbesvär, vallningar och andra klimakteriebesvär, liksom PCOS och inkontinens. Den är bra för de som är stressade och utmattade eftersom det påverkar binjurar och binjurehormoner. Den är mycket bra vid underfunktion i sköldkörteln. Harmonierar och skapar balans. Det finns även vittnesmål om kvinnor som haft en längtan om att bli gravid, som blivit det efter att ha börjat med hormonyoga.

VIKTIGT! När ska man INTE göra hormonyoga?

Vid hormonellt betingad cancer, hyperthyreos (förhöjd produktion av sköldkörtelhormon), myom, endometrios eller vid graviditet ska man INTE delta i hormonyoga . Har du dessa besvär är det bättre att vara med på den läkande HoliYogan.

 

HoliYoga RÖST

Har du problem med heshet, harklingar, slagg på stämbanden? Kan inte sjunga/hålla ton? Blir trött i rösten av tal eller sång? Rösträdsla? Spänningar i hals och struphuvud? Spänningar i kroppen generellt?

Röstyoga hjälper dig hitta in till din röst utan prestation och krav. Röstyoga bygger på urgammal kunskap om hur ljud och vibrationer påverkar kropp och själ. Ljud, toner, vibrationer fortplantas med lätthet i det vatten som till stor del utgör kroppen, och med hjälp av vår intention letar sig vibrationerna in i sedan länge blockerade och tysta och låsta utrymmen. Vi kan då få kontakt med och lösa upp inkapslade känslor och minnen, sorger och rädslor, vilket frigör livskraft och -glädje.

En viktig del av röstyogan är andningsträning – utan andning ingen röst. Vi utforskar andningen och fördjupar den.

Vi utforskar rösten på olika sätt och på olika platser i kroppen. Vi tonar, vi sjunger mantrasånger, vi gäspar och suckar för att släppa på spänningar.
Vi gör också enkla mjuka yogaövningar, som kan utföras av alla. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av varken yoga eller sång för att kunna delta.

För info om aktuella kurser, se under fliken ”Kurser”!